Lička putanja prema boljem životu

Za SDSS-ova 3 kandidata koji su krenuli u osvajanje povjerenje građana na parlamentarnim izborima u julu ove godine, vrijeme predizbornih kampanja, kad se teren bez prestanka obilazi, naporan je ali dragocjen period. Srbi žive u cijeloj zemlji pa je potrebno obići sve županije, zaviriti u što više sela, razgovarati sa što više ljudi da se još jednom čuje i osjeti kako teren diše. Rasporedi se prekrajaju iz dana u dan, automobili se pretvaraju u pokretne urede, a sastanci i dogovori s dugogodišnjim aktivistima nižu se jedan za drugim. Cilj je jasan- posjetiti i podsjetiti, reći i čuti. Skupiti glasove, razmijeniti utiske, definirati buduće ciljeve.

‘Nemojmo se opustiti time što ćemo reći- naši mandati su zagarantovani. Što je više glasova, naš legitimitet i mogućnost utjecaja su veći’, rekao je jučer ličko-senjski dožupan Nikola Lalić i tako u par riječi sažeo svoje dugogodišnje političko i aktivističko iskustvo.

To je ujedno bio i zaključak jučerašnjeg obilaska Donjeg Lapca, Vrhovina i Korenice.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević, šibensko-kninska dožupanica Anja Šimpraga i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, sastali su se s predstavnicima manjinskih vijeća, općinskih vijeća, izvršne vlasti i aktivistima nastojeći predstaviti svoj program, podsjetiti na ono što je dosad urađeno i podvući ono na čemu treba inzistirati u budućnosti.

“Svi su imali razumijevanja, samo je SDSS gurao’, rekao je Boris Milošević u kratkom posjetu porodici Ovuka iz Buševića, opisujući postupak borbe za osiguravanje elementarnih životnih uvjeta, u ovom slučaju struje.

Istaknuto je da se glasači trebaju zapitati hoće li podržati one koji imaju razumijevanja za teške uvjete života srpskog stanovništva, za opustjela i nerazvijena područja, za lošu političku i društvenu atmosferu ili one koji ‘guraju’ navedena pitanja u žižu interesa i svoju energiju i sav politički kapacitet ulažu u njihovo konkretno rješavanje.

‘Srbi moraju malo više voditi računa o sebi i malo više cijeniti svoj glas. Ljudima treba reći da će birajući SDSS izabrati ljude koji će se baviti sredinama u kojima oni žive i problemima koji njih muče’, rekao je Milorad Pupovac u Donjem Lapcu.

Nakon posjete porodici Ovuka, Ilija Obradović, Milan Knežević, Mirjana Dotlić, Nikola Lalić, Nikola Stević i brojni drugi domaćini i aktivisti predstavili su svoj rad, potrebe i buduće planove u Donjem Lapcu.

Delegacija je obišla vatrogasce, Crveni krst, pravoslavnu crkvu i općinu. “Sve je više odgovornih građana”, kažu vatrogasci, “a sve manje ljudi”, dodaju aktivisti Crvenog krsta. Dovršetak borbe za sređenu infrastrukturu, jačanje privredne aktivnosti i rad na socijalnoj infrastrukturi prioriteti su za lapački kraj na kojima tamo ima ko raditi.

Na idućoj stanici u Vrhovinama, nesvakidašnja priča. Velik trud oko osiguravanja osnovne infrastrukture nadograđen je pažljivo vođenom pričom koja nastoji Vrhovine uvrstiti u red modernih općina sa mnogo turističkog i sportsko-rekreativnog sadržaja. Kandidati SDSS-a čestitali su općinskom rukovodstvu na postignutom istaknuvši da su Vrhovine jedan od oglednih primjera kako se u otežanim uvjetima može postići odličan rezultat.

“Vaša politika otvorila nam je vrata”, rekao je Milorad Delić, načelnik plitvičkog čeda, obrativši se gostima. Ova rečenica zaključila je dugi niz nabrajanja uspješnih projekata i planova koji se provode u Vrhovinama, polako ali sigurno gradeći od čeda čudo.

Najduži zip line u Evropi, skijalište, golf teren, dječji zip, 120 km biciklističkih staza, adrenalinski park, zorbing, punionice za električne automobile, sportski aerodrom, prenamjena društvenih domova u hostele, solarna elektrana, obnovljena komunalna infrastruktura, odmorišta te zaposleno i zadovoljno stanovništvo svjedoci su promišljanja, kreativnosti te predanog i posvećenog rada.

“To je naša kampanja”, zaključili su.

Lička putanja SDSS-ovih kandidata završila je u Korenici.

‘Prolazeći pored jednih vrata u Donjem Lapcu, vidjela sam natpis – ‘ZAŽELI bolji Donji Lapac!’ To je upravo ono što nam je potrebno. Zaželimo bolji Donji Lapac i bolje Vrhovine i Udbinu i Korenicu, zaželimo bolji život u svim povratničkim sredinama! Uz trud, rad i sigurnu podršku iz Sabora, naše želje će s vremenom biti sve stvarnije’, zaključila je Anja Šimpraga, zamjenica župana u Šibensko-kninskoj županiji.

Na kraju dana zapisivanje, komentiranje i sabiranje bezbrojnih utisaka. Sutra je dan za novi grad, novo selo i nove utiske. Za novi osjećaj- kao kod kuće…