Istarska zvonjava

SDSS u Istri ima mogućnost kakva je u nekim drugim dijelovima Hrvatske, iako željena, često teško izvediva- biti primarno građanska, a ne nacionalna politička opcija.

Iz perspektive SDSS-a pitanje: ‘O čemu govoriti u Puli?’, veoma je važno. Istra je regija u kojoj SDSS iz jednog izbornog ciklusa u drugi ostvaruje vrlo mali, takoreći, zanemariv broj glasova. Istra se ne može prepoznati u SDSS-ovoj politici zagovaranja ravnomjernog razvoja svih sredina jer Istra nije osiromašeno povratničko područje koje teži tome da se bar približi prosječno razvijenim dijelovima zemlje.

Istra se ne može u potpunosti pronaći niti u SDSS-ovoj politici zagovaranja ravnopravnosti, tolerancije i poštivanja drugoga i drugačijega jer je Istra u Hrvatskoj najbolji primjer upravo toga.

To se vidjelo i na subotnjoj kavi i čašici razgovora sa stranačkim simpatizerima i aktivistima koji su u više navrata istakli upravo istrijansku širinu i neopterećenost te uvažavanje različitosti. Vidjelo se to i po ljudima koji su bez nelagode, neopterećeno i sa simpatijom zastajali kraj SDSS-ovog štanda sa promotivnim materijalima, koji je kratko stajao u centru grada.

I u ovom izbornom ciklusu SDSS u Istri očekuje mali broj glasova podrške. Slaba stranačka organiziranost i tradicija djelovanja, slab fokus na ovu regiju jer- vjerojatno u jednoj mjeri nepravedno- uvijek ima prečih i potrebitijih, i nedovoljno izgrađeno međusobno razumijevanje oko tema i prioriteta tj. odgovora na pitanje- ‘o čemu govoriti u Puli’, neki su od uzroka takvog očekivanja.

Ipak, to nije sprečavalo stranačko rukovodstvo da iz ciklusa u ciklus pohodi tu regiju i osluškuje ljude koji tamo žive. Ovog puta, u delegaciji su se našli bivši saborski zastupnik i SDSS-ov kandidat Boris Milošević, potpredsjednik SDSS-a i zamjenik kandidata Milorada Pupovca Dejan Mihajlović i predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman.

U razgovoru sa- u ovom je slučaju najbolje upotrijebiti regionalnu odrednicu- Istrijanima istaknuto je nekoliko problema tamošnjeg stanovništva- stambeno zbrinjavanje, ostvarivanje boravka i državljanstva, pronalazak ikakavog zaposlenja, a onda i zaposlenja u struci, nepotizam te perspektiva za mlade ljude.

To pokazuje da koliko god određena sredina bila razvijenija i naprednija od drugih, uvijek postoje pitanja i problemi koja trebaju rješenja i osobe koje će zagovarati ta rješenja. Veći fokus na ovu regiju i jača tamošnja stranačka organiziranost i povezanost ljudi omogućit će da ti problemi imaju svoje advokate odnosno osobe koje će ih gurati u prvi plan kako bi se rješenja što prije pronašla. SDSS u Istri ima mogućnost kakva je u nekim drugim dijelovima Hrvatske, iako željena, često teško izvediva- biti primarno građanska, a ne nacionalna politička opcija.

U odgovoru na pitanje s početka teksta, nikad i nigdje ne smije se zaboraviti ni razumijevanje i solidarnost prema onima koji su manje sretni od nas. ‘Nijedan čovjek nije otok, sasvim sam za sebe, svaki je čovjek dio kontinenta, dio Zemlje; ako More odnese grudu zemlje-Evrope je manje, kao da je odnijelo kakav rt, posjed tvog prijatelja ili tvoj vlastiti, smrt svakog čovjeka smanjuje mene, jer sam obuhvaćen u čovječanstvu.’ (E.H.) Ono što vrijedi za ljude, vrijedi i za regije.

Zvono zvoni Istri. Zvono zvoni za Istru.